Fettskrämds forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Hjärnfondens föreläsning

 
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Off topic
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Tue Dec 12, 2006 4:00 pm    Post subject: Hjärnfondens föreläsning Reply with quote

Jag vet inte om någon av er har sett reprisen på en populärvetenskaplig föreläsning anordnad av Hjärnfonden någon månad sen. Den filmades och visades på TV, och blev så efterfrågad att SVT körde en repris förra veckan.
Det var en professortant som forskar i histologi som höll en jättelång och väldigt intressant föreläsning om den mänskliga hjärnan.

Bland annat tog hon upp en forskningsraport där man hade undersökt hur mycket (fysisk) närhet påverkar välmående. Man hade tittat på ungar hos råttmammor som var väldigt kärvänliga och slickade sina ungar ofta och mycket jämfört med råttmammor som var väldigt reserverade av sig.

Man såg att ungarna som fick mycket närhet utvecklade ett starkare immunförsvar och fick högre stresströskel. De kunde stå emot stress och motgångar bättre utan att bli sjuka. De icke så omhuldade råttungarna var däremot nervösa av sig och stresskänsliga.
När man hade undersökt ungarnas hjärnor såg man att de sistnämnas hypocampus var mycket mindre än hos den förstnämnda gruppen.
Den förändringen bestod livet ut, även om ungarna fick mycket närhet och kel senare när de blev vuxna. Så skadorna de fick under uppväxten var permanenta. Honungarna förde sedan vidare det reserverade beteendet till sina ungar.

Därefter ville man undersöka om det bara var den fysiska närheten som ledde till krympningen av hypoccampus eller om det var genetisk betingat också. Så man tog ungar från "normala" mammor och gav de till "deppiga" mammor och tvärtom. Resultatet blev att normala ungarna fick stört beteende, minskat hippoccampus och förde det deppiga beteendet vidare. Likaså var det tvärtom för den andra gruppen.

Tanten drog paralleller till dagens generation av ungdomar, som vuxit upp med föräldrar som i sin tur var den första generationen som inte fick växa upp med hemmamammor och alltså inte fick lika mycket närhet. Föräldragenerationen fick då stört beteende vilket ledde till att dagens ungdom har vuxit upp utan den då viktiga närheten. Tanten spekulerade att det är med största sannolikhet det som ligger bakom dagens explosionsartade utbredning av depression.
Personligen tycker jag att det ligger rätt mycket i det. Sen hjälpte det inte heller att dagens ungdom har vuxit upp under nyckelhålseran och fått äta skit och inte har fått i sig tillräckligt mycket av omega 3 fetterna som är så himla viktiga för hjärnans utveckling.

En stor del av föreläsningen handlade också om de biologiska skillnaderna mellan kvinnor och män. Män är mer aggresiva, mer inåtvända, kvinnor mer lugna och mer sociala av sig. Vi har alla hört det förr så jag ska inte dra upp det. Very Happy

Jag kan inte hitta föreläsningen på SVTs hemsida men om någon av er hittar det, kan jag varmt rekommendera er att se det. Visserligen är den väldigt lång men tiden flyger verkligen iväg.
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Off topic All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forumet är arkiverat
Det går bra att läsa, men ingen av funktionerna fungerar. Du kan inte registrera dig, posta nya med­delanden, skicka PM o.s.v.
Om forumet