Fettskrämds forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Kolisar o. styrketräning

 
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Styrke- och högintensiv träning
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Fantomen
Guest

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 9:45 am    Post subject: Kolisar o. styrketräning Reply with quote

På basen av vad jag läst o. på basen av egna erfarenheter tror jag att kolhydrater är nödvändiga vid styrketräning.

När man styrketränar kör man ju intensivt en kort stund, dvs. anaeorobic, den sker utan syre. Kroppen hinner inte tillföra tillräckligt med syre för att energin skall utvinnas aeorbt. Kroppen använder då kolhydraterna som finns lagrade i musklerna för att få energi.

Att styrketräna med en kropp som är i ketos pga. en LC diet betyder att man använder ketonerna som bränsle i musklerna. Dessa är inte alls lika effektiva som kolisar.

Detta gör att man inte kan utföra träningspasset på ett effektivt sätt. Jag har testat själv. Man blir slö o. slapp efter några sett. Man blir trött o. vill bara gå hem.

Dessutom, om man vill bränna bort fett, behöv kolhydrater för att kroppen skall kunna metabolisera fettet på ett bra sätt.

För att bygga muskler behövs insulin. För att få insulin behöver man blodsocker o. för att få blodsocker behöver man kolisar.

Dessutom ställer jag mig tvivlande till att befinna sig i ketos på en regular basis. Jag körde en strikt LC diet i tre veckor. Mådde bra på många sätt men min hjärna var inte som den skulle. Koncentrationsförmågan var avsevärt försämrad, jag hade svårt att tänka klart.

Nu har jag återinfört lite kolisar i maten i form av kolisar med lågt GI, i o. med att jag börjat träna igen.

Fantomen

Källor:

Arnold Schwartsenegger; The New Ecyclopedia of Bodybuilding

Fredrik Paulun; Blodsockerblues

Fantomen; egna observationer
_
Back to top
Zephirine
Guest

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 10:21 am    Post subject: Träning o kollisar Reply with quote

Hej Fantomen!

Jag är jättenyfiken på hur du gör med kolhydraterna - äter du mer kollisar varje dag eller bara vid träning? Före eller efter träningen, och hur mycket av vad? Beskriv gärna hur du gör och vilket resultat du får, det skulle vara verkligen intressant!

/Zeph
Back to top
Fantomen
Guest

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 12:15 pm    Post subject: Reply with quote

Hej zeph!!!!

Jag körde strikt LC fram till torsd. förra veckan. Sen har jag börjat äta lite mer kolisar varje dag, främst i form av mörkt bröd o. havregrynsgröt. Dessutom slank det ner några öl under helgen. Idag åt jag ca. 120gr mörkt ris till lunch.

Började träna igen först igår så jag har inte så mycket resultat ännu.

Min filosofi är denna, att jag skall fylla på kolhydratdepåerna i kroppen så att dom är fulla när jag går o. tränar. Sen efter att jag tränat äter jag ordentligt med kolisar o. proteiner. Då skall dom, enligt vad jag läst, tas upp i musklerna direkt o. inte orsaka förhöjt insulinpåslag. Sen tänker jag försöka hålla nere kolisarna under de andra målen.

Jag tänker fortsätta att äta en stor andel fett, också mättat fett. Men obs!!! Inte blanda kolhydrater o. fett i samma måltid, för att som sagt undvika att det kommer en massa insulin ut i blodet när där finns fett. Insulinet kommenderar ju nämligen in fettet i fettcellerna där jag inte vill ha det Smile

Jag har inte några siffror för jag har inte skrivit upp o. vägt så noga. Nu till lunch kollade jag i alla fall kolisarna o. det blev lite över 100gr.

Det är alltså på experimentstadiet för mig ännu oxo så.... Jag brukar skriva om mina erfarenheter i min blogg på passagen [url]http://blogg.passagen.se/fanttis

Fantomen[/url]
Back to top
ZephirineJoined: 28 Mar 2006
Posts: 13

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

Fantomen: Min filosofi är denna, att jag skall fylla på kolhydratdepåerna i kroppen så att dom är fulla när jag går o. tränar. Sen efter att jag tränat äter jag ordentligt med kolisar o. proteiner. Då skall dom, enligt vad jag läst, tas upp i musklerna direkt o. inte orsaka förhöjt insulinpåslag. Sen tänker jag försöka hålla nere kolisarna under de andra målen.

Jag gillar din filosofi!

Glöm inte att berätta hur det går med ditt "experiment"! Vad är det du tränar?
Back to top
View user's profile Send e-mail
JacquesJoined: 21 Mar 2006
Posts: 32

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 2:09 pm    Post subject: Reply with quote

På LC/HF-forumet http://www.rasaivikt.gratisforum.se/rasaivikt-about140.html svarar Sten-Sture Skaldeman på liknande funderingar från en elitidrottare så här; (hoppas det är ok att saxa annars får Du plocka bort inlägget Lars-Erik!)

Jag tränar inte själv, men så här svarar Kenn Hallstensen på en liknande fråga. Kenn är en känd norsk hälsoguru som äter som jag och som tränar med sikte på stora muskler.

/SSS

Jeg anbefaler deg å legge inn 1-2 dager i uka der du i siste
måltidet spiser kanskje 120-150 gram karbohydrater. Til dette måltidet kan det være lurt å begrense spesielt fettinntaket, for å slippe at for mye fett blir trykket inn i fettcellene fra den økte utskillelsen av insulin. De ekstra karbohydratene vil for det meste få plass i glykogenlagrene uten å bli gjort om til fett.

Det beste er å legge disse måltidene inn etter en hard trening. Spis de for all del ikke foran treningen.
_________________
Jag lever som vi är avsedda att leva och får den kropp som vi är avsedda att ha.
Back to top
View user's profile Send private message
Fantomen
Guest

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

Zepp: Ja, jag har kommit fram till det nu efter mycket funderande o. läsande Smile Håll utkik på bloggen min, där skall jag skriva om mina observationer. Men som sagt, experimentet är bara spädbarnet ännu Smile))

Jaques: Jag läste det där någon annanstans oxo?!?!? Var det månne Lars-Erik som hade klistrat in det någonstans??!!?? Mins faktiskt inte.....

Men det låter logiskt tycker jag, det som han skriver....

Fantomen
Back to top
Fantomen
Guest

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 3:02 pm    Post subject: Reply with quote

Zep: Jag glömde Smile Jag tränar styrketräning, eller bodybuilding om man så vill... Jag är verkligen en amatör, o. har inte tränat väldigt mycket, men jag tränar på ett sätt som skall öka volymen i musklerna....

Mitt primära mål med träningen nu är att göra mig av med dom extra kilona runt midjan som jag samlat på mig de senaste tio åren Smile Är 31 nu....

fantomen
Back to top
PampariusJoined: 04 May 2006
Posts: 1

PostPosted: Thu May 04, 2006 5:38 pm    Post subject: Reply with quote

Ketoner kan inte användas under anaeroba förhållanden då de går in i citronsyracykeln genom Acetyl-CoA, om jag inte minns fel. Det borde gå bra att träna explosivt i korta intervaller (fosfokreatin används för att regenerera ATP), typ tyngdlyftning/sprintträning. Eller lågintensivt/distans. Men det som ligger där mittemellan, typ anaerobt arbete som använder glykolysen som källa för ATP, blir svårt när man inte äter kolhydrater. Iaf om man är ute efter att prestera till max s.a.s.

En populär metod som används, av en del bodybuilders och styrkelyftare framförallt, för att få det bästa av tvä världar är en cykliskt lågkolhydratdiet. Framförallt två böcker rekommenderas om ni är intresserade: Natural Hormonal Enhancement av Rob Faigin och The Metabolic Diet av Mauro DiPasquale. Båda är lite halvkluriga att få tag på i Sverige, men NHE går att beställa från amerikanska amazon (jag fick tag i den därifrån för nåt år sen iaf) och metabolic diet går att beställa från dr. DiPasquales hemsida.

I kort går båda dieterna (jag definierar här diet som "sätt att äta mer eller mindre livet ut", inte "äta på ett visst sätt i syfte att gå ner i vikt och sen sluta och gå upp igen") ut på att man äter en lågkolhydratkost under större delen av veckan för att sedan, antingen två kvällar i veckan (NHE) eller över helgen (metabolic diet), kolhydratladda så att man orkar träna så hårt som man vill eller behöver. Både jag och några av mina vänner har upplevt att de här metoderna funkar bra om man både vill träna hårt och hålla igen på kolhydraterna.
Back to top
View user's profile Send private message
Håkan
Guest

PostPosted: Thu May 11, 2006 9:00 am    Post subject: Reply with quote

Tja, jag kör då styrka med väldigt bra resultat utan att öka på kolisarna ett dugg.

Det enda jag försäkrar mig om är att äta 2-3 timmar innan passet, då det verkar vara optimalt för mig.

Efter passet äter jag direkt nåt med mycket protein.

Jag tror inte ett dugg på att extra kolhydrater behövs om man är omställd till fettförbränning.

Men det är väl som med mycket annat, man måste våga lita på att det funkar och testa det fullt ut...

Återigen tänk på våra vänner innuiterna och masaierna.
Skulle dom springa omkring och leta kolhydrater när dom ska göra nåt tungt.

Sen är vi ju oxå alla olika men jag vill bara säga hur det funkar för migCool
Back to top
MegNJoined: 10 Aug 2006
Posts: 5
Location: Sala

PostPosted: Fri Sep 29, 2006 8:09 pm    Post subject: Tveksam till om kolhydrater behövs... Reply with quote

Jag kör också styrka med väldigt bra resultat. Numera. Det första halvåret på LC var under all kritik. Jag orkade ingenting, musklerna ville inte ens lyfta småvikter och jag ville bara komma därifrån. Så under rätt många månader tränade jag ingen styrketräning alls. (Hellre än att överge min kost - eftersom jag upplevde rätt skrämmande "sug-anfall" så fort jag introducerade mer kolhydrater i kosten). Men det "lustiga" var att jag ändå under den tiden byggde muskler...! Visserligen blir det en del fysiskt arbete hemma på gården, så jag "tränade" väl i smyg kan man säga. Men det var ändå häpnadsväckande. Jag höll samma vikt under denna tid, men minskade 10 cm i midjan - alltså hade vikten tagit vägen någon annanstans. När jag provade kläder i "nya" storlekar stod det klart vart: rygg, axlar och armar.

Sen ett drygt halvår (har ätit LC i totalt 15 månader, blir det väl) har jag inga som helst problem med att styrketräna. Det känns roligt igen att få anstränga musklerna. Och jag känner mig starkare än jag gjort tidigare. Nu börjar jag tröttna på hemmavikterna, och tänker börja pendla till gymet i stan igen. För jag märker att jag plötsligt fått en helt ny potential för att bygga muskler. Och det känns skitkul!
Back to top
View user's profile Send private message
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Fri Sep 29, 2006 9:53 pm    Post subject: Reply with quote

Kul!

Jag tycker också att jag blivit lite starkare utan direkt träning.

Tidigare, om jag gjort gymuppehåll ett tag fick jag alltid börja med lägre vikter än före uppehållet.

Nu, efter ett uppehåll, kan jag börja med samma vikter eller tyngre än före uppehållet... Smile
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
dessbeeJoined: 19 Feb 2007
Posts: 73
Location: Stockholm

PostPosted: Tue Feb 27, 2007 4:32 pm    Post subject: kombinera kolhydrater och lchf Reply with quote

Ni som styrkertränar med kolhdrater och samtidigt äter en lchf diet övrig tid: får ni inte sötsug när ni inte tränar. Question

Min egen erfarenhet säger mig att det är svårt att kombinera kolhydrater och lchf. Risken för sötsug är överhängande. Sad

Intensiv träning och lchf funkar så länge man inte orsakar en syreskuld. Det tar dock lite tid innan muskler anpassar sig till att bränna fett. Tror att det handlar om förhållandet mellan röda och vita muskelfibrer. Idea

Googlade efter folk som springer maraton med lchf (atkins) diet. Dom existerar Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Tue Feb 27, 2007 4:52 pm    Post subject: Reply with quote

Jag är extremt restriktiv med kolhydrater. Snittet ligger under 10g per dag. Jag stryketränar två ggr i veckan, drygt 30min per gång på maskiner.

Jag brukar ha lite ostskivor (Jarlsberg ost är favorit, den luktar i alla fall inte så mkt ) samt ett kokt ägg med mig att äta så fort jag är klar med träningen. Sen duschar jag och går hem. I början var jag matt efter träningspasset och tom 1-2dag efteråt, men det har avtagit med tiden.
Personligen tycker jag att det dummaste man kan göra är äta kolhydrater före/efter träningen, det skjuter bara upp och förhalar, om inte förstör fettförbräningen.
Det tar ju flera månader för kroppen att anpassa sig till fullständig fettförbränning och då är det bara korkat att sabba det genom att äta kollisar.
Men alla funkar ju olika. Jag mådde pyton i början efter träningen, kände mig matt och svag och jävlig. Men som sagt, det gäller att bita ihop, det går över med tiden.

Sen jag började med LCHF har jag varken varit hungig eller haft minsta sötsug. en endaste sekund.
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Tue Feb 27, 2007 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

Näe, jag har hört om folk som hårdtränar utan extra kolhydrater, det är nog bara gammal rädsla som spökar för de som säger att det behövs. Och sen har de kanske provat - och gått i väggen - innan kroppen ställt om sig riktigt till lchf.
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Styrke- och högintensiv träning All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forumet är arkiverat
Det går bra att läsa, men ingen av funktionerna fungerar. Du kan inte registrera dig, posta nya med­delanden, skicka PM o.s.v.
Om forumet