Fettskrämds forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Problem med träning i början..

 
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Styrke- och högintensiv träning
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MatsFJoined: 15 Mar 2006
Posts: 110
Location: Hässelby, Stockholm

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 9:38 am    Post subject: Problem med träning i början.. Reply with quote

Vi har haft en kille på 16 år boende hos oss i ett par veckor. Efter några dagar i början där han åt som vanligt (vanlig mat, kolhydrater, Coca Cola, godis och chocklad mest varje dag) började han visa intresse för hur vi åt. Det gick väldigt bra och han märkte själv några saker på en gång. Han slutade få ont i magen, mättnadskänslan var bättre, han sov bättre m.m.
Däremot så tränar och spelar han ganska mycket basket (3-4ggr/vecka). Han ringde häromdagen och sa att det var rätt mycket jobbigare än vanligt att träna och jag sa att det var helt normalt, för det har jag ju hört att det skall vara.

Frågan är nu. Hur skall han kunna hålla LC-kosten och samtidigt kunna träna och ändå låta kroppen gå bort från kolhydratförbränning? Jag har inget bra svar. LEL skrev som tur var en liten blogg om det just idag så man fick lite tips.

Han var/är ju väldigt sockerberoende så om han nu behöver äta lite kolhydrater för att klara träningen under en övergångsperiod måste man ju försöka göra det alldeles rätt så att hans sug efter socker blir så litet som möjligt...

Vore mycket tacksam för svar då det här nog kan vara anledningen till om han lyckas eller inte!
_
Back to top
View user's profile MSN Messenger
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 11:53 am    Post subject: Reply with quote

Jag har inte bra svar, men vill ändå berätta om min situation. Jag tränar också ganska mycket vanligtvis, däribland basket som hobby då och då, förr spelade jag seriöst och tränade 5-6ggr/v - skulle aldrig palla med LC då... Jag märkte sepciellt de första dagarna att jag inte ens orkade cykla till och från ställen som vanligtvis inte alls är ansträngande. Nu när jag börjat träna igen känns kroppen lite stummare och tröttare men det fungerar bättre när jag äter mycket fett ca 1h innan träningen, ta sallad med olja eller turkisk yoghurt och köttfärs eller liknande. Man får stå ut ca 5-7 dagar så börjar orken komma tillbaks. Och att dricka mycket vatten i samband med den måltiden hjälper mig med. Lite nötter under själva passet på avbytarbänken är kanske inte så dumt?
Hoppas det går bra! Själv börjar jag köra igång med träningen "som vanligt" imorgon efter 10dagar nu
Back to top
View user's profile Send private message
Carina
SKITSNYGG!


Joined: 25 Mar 2006
Posts: 185
Location: Bergslagsområdet

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 12:25 pm    Post subject: Reply with quote

Hejsan Razz
Jag skulle råda att äta kolhydrater ca en timme före träning. Cool
En smörgås med bra kolisar. Wink
Idea Bra med en timme före eftersom det tar ett tag innan kroppen tillgodoser sig kolisarna.
Har själv spelat handboll på elitnivå i ca 10 år, så jag har läst mycket i ämnet
Eftersom träningen använder kolisarna så tror inte jag att man blir påverkad av blodsockersvängningen och sen får ett sug. Nej, det kan jag aldrig tänka mej......Man brukar ju vara mindre sugen på saker efter ett riktigt motionspass. Wink

Borde vara bra med lite kolisar inför en "prestation" för kolsarna binder ju även vattnet du intar under passet. Wink
Så jag antar att lågintensiv träning inte är i behov av kolisar medans högintensiv träning behöver "lite" för att inte muskler ska förbrännas. Cool

Men som sagt jag är bara lekman och detta är mina tankar.
Däremot att du ska äta en timme före träningen det har jag läst mej till............ Cool

Ha det gott Razz

Kram Cool Carina
_________________
Önskar "ta bort" 15 - 20 kilo. Inte så noga!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Lars-Erik LJoined: 13 Mar 2006
Posts: 74
Location: Uppsala

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 12:33 pm    Post subject: Reply with quote

http://blogg.passagen.se/lits/20051115#enligt_aftonbladet_kan_gi_dieter

Det här kan kanske vara av intresse med avseende på inkörningseffekterna?
_________________
http://blogg.passagen.se/lits
Back to top
View user's profile Visit poster's website
ZephirineJoined: 28 Mar 2006
Posts: 13

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 1:27 pm    Post subject: Reply with quote

Mona wrote:
Jag tränar också ganska mycket vanligtvis, däribland basket som hobby då och då, förr spelade jag seriöst och tränade 5-6ggr/v - skulle aldrig palla med LC då... Jag märkte sepciellt de första dagarna att jag inte ens orkade cykla till och från ställen som vanligtvis inte alls är ansträngande.


Exakt samma upplevelse som jag haft med Atkins. Det blir bättre efter ett tag, man måste bara ta sig igenom de första veckorna ...

Dock ska man skilja, tycker jag, mellan aerobisk och anaerobisk träning. Uthålligheten blir mycket bättre med tiden om man kör LC - men styrketräning blir inte det! Inte heller intervallträning. Edit: Det var nog lite väl kategorisk sagt av mig. Det finns kanske andra erfarenheter?
Back to top
View user's profile Send e-mail
ZephirineJoined: 28 Mar 2006
Posts: 13

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 2:14 pm    Post subject: Re: Problem med träning i början.. Reply with quote

MatsF wrote:
... Däremot så tränar och spelar han ganska mycket basket (3-4ggr/vecka). Han ringde häromdagen och sa att det var rätt mycket jobbigare än vanligt att träna och jag sa att det var helt normalt, för det har jag ju hört att det skall vara.

Frågan är nu. Hur skall han kunna hålla LC-kosten och samtidigt kunna träna och ändå låta kroppen gå bort från kolhydratförbränning?


Jag har läst i Atkins bok att han rekommenderar 60-90g kolhydrater för de som tränar regelbundet ("kraftig fysisk aktivitet i minst 45 min 5 dagar i veckan."). Den här 16-årige kille kanske inte går o räknar kolhydraterna precis Wink

Frågan är om inte han skulle kunna lägga till lite kolhydrater före och efter träningen, som andra har sagt här. Sedan är det frågan om vilka kolhydrater - något som inte triggar igång sötsuget. Eller skulle GI-metoden passa honom? Där finns mycket tips/kunskap/erfarenheter just när det gäller kombinationen träning/lågkolhydrat.

Det finns många olika planer för lågkolhydratmat - jag tror att var och en måste hitta något som passar den egna livsstilen, ålder, kroppens tillstånd, sjukdomar m m.
Back to top
View user's profile Send e-mail
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Tue Mar 28, 2006 2:50 pm    Post subject: Reply with quote

Zephirine wrote:

Dock ska man skilja, tycker jag, mellan aerobisk och anaerobisk träning. Uthålligheten blir mycket bättre med tiden om man kör LC - men styrketräning blir inte det! Inte heller intervallträning. Edit: Det var nog lite väl kategorisk sagt av mig. Det finns kanske andra erfarenheter?


Ska ge mig på intervallerna imorgon, så då kan jag rapportera, förra veckan kändes det tokhårt iafl. Konditionen börjar komma åter känner jag..
Back to top
View user's profile Send private message
MegNJoined: 10 Aug 2006
Posts: 5
Location: Sala

PostPosted: Thu Aug 10, 2006 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

Angående tillvänjning på LC så håller jag med om att det kan gå tungt ett tag. Jag har själv ätit LC i drygt ett år, och stundtals under detta år hade jag ingen lust att röra på mig alls - jag som tidigare älskat att träna, sprungit i skogen med hundarna och särskilt gillat styrketräning. Men det kändes motigt och segt.
Jag rådfrågade både L-E och Sten Sture, som menade att jag antagligen inte hade lagt mig tillräckligt lågt på kolhydrater för att tillåta kroppen att ställa om sig ordentligt till fettdrift. När jag fick de svaren vägrade jag att hålla med, och var själv övertygad om att något var fel.
I efterhand har jag insett att 1) de hade rätt om att jag åt för mycket kolhydrater och därför inte gav kroppen tillräcklig chans att ställa om till fettdrift (med alla koppar kaffe m. mjölk fick jag i mig mycket mer kolhydrater än jag var medveten om), och 2) jag åt helt enkelt för lite jämfört med hur mycket jag ansträngde mig. Kroppen ställde alltså om sig för svält - så klart att den inte ville att jag skulle öda energi på onödig motion då! Äter man "tillräckligt" lite kolhydrater förlorar man nämligen alla "normal" hungerkänslor - då är det väldigt lätt att glömma bort att äta! Sen finns det olika skolor om huruvida man ska äta efter klockan eller inte...

Numera går det alldeles ypperligt att köra intervallträning och styrketräning. Jag kör enligt boken "Body for Life", även om jag tar lite egna varianter ibland - vill t.ex. också träna uthållighet dvs köra i samma tempo under längre tid och inte bara intervallträning. Och eftersom jag kör styrketräningen hemma har jag lite svårt att variera vikten för varje set (man ska höja stegvis enligt BfL). Men själva träningen går jättebra.

Jag hittade nyligen en länk till en australisk LC-ätare sen 47 år tillbaka! Helt fascinerande. Han kör något han kallar "rovdjurskost", dvs inte en gnutta grönsaker. Kolla gärna in hans "words of wisdom" i länken nedan!
http://activenocarber.myfreeforum.org/ftopic22.php
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Styrke- och högintensiv träning All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forumet är arkiverat
Det går bra att läsa, men ingen av funktionerna fungerar. Du kan inte registrera dig, posta nya med­delanden, skicka PM o.s.v.
Om forumet