Fettskrämds forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Bookia och hennes viktresa

 
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Medlemmar
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 2:44 pm    Post subject: Bookia och hennes viktresa Reply with quote

Hej, jag håller i första hand till på rasaivikt-forumet då de är strikta SSS-eare, vilket är det jag tänker satsa på i första hand. Har lagt upp min presentation där så då får jag väl också presentera mig här med. Jag misstänker dock att det är samma folk där som här. Very Happy

Jag är alltså Bookia, är 27år gammal, bor i Skövde och studerar på högskolan här. Läser ett program som kombinerar molekylärbiologi och bioinformatik (programmering anpassad för biologiska system).

Jag har varit överviktig i ca 10år nu, just nu väger jag drygt 80kg, men borde väga max 60 till mina 160cm. Fram till 5 år sen vägde jag max 70kg, men har senaste fem åren gått upp 17kg.

Har provat alla möjliga dieter, tom Herbalife har jag testat (vilket skämt). Mest har jag försökt med det vanliga tallriksmodellen i varierande tappningar. Det senaste var GI-modellen som fungerade bäst av alla såklart men räckte tyvärr inte till.
Mitt största problem är att jag har enorma hungerkänslor och fantastisk sötsug. Dessa problem har hållit i sig igenom alla tidigare dieter, även på GI-kosten.
Mina föräldrar fastnade för Atkins, modifierade det lite så att det passade dem (blev någon sort hemkokt GI-kost till slut), mamma gick ner tio kilo (hon har inte vägt så lite sen hon var 20år) och pappa har gått ner lika mycket och helt blivit av med kalaskulan. De har båda fått lite mer tonade muskler och ser båda helt fantastiska ut.

När de såg vilket bra effekt Atkins mat hade på de köpte de boken åt mig och bad mig testa. Jag läste boken men kände att jag inte förstod vad han snackade om. Jag var nog inte redo då, var fortfarande inne i tallriksmodelltänkandet. Så boken las på hyllan och glömdes bort.

Det gick ett tag och jag gick upp ett par kilo till, nu kom jag in i endast ett par byxor, alla andra var för små. (Jag har en klädkammare smockfylld med snygga kläder som jag inte kan använda). Så det blev att gå runt i det enda paret byxor, bylsiga T-shirts och sweatshirts. Bedrövligt.

Jag läser mycket böcker, mest köper jag och så lånar jag mycket E-böcker. En dag så såg jag att man kunde låna boken Fettskrämd. Lät intressant så jag lånade den, sträckläste den och satt där och kände mig som en komplett idiot för att jag inte hade insett det självklara tidigare. Lånade därefter Skaldemans bok, sträckläste den med, plockade upp min egen Atkins och gick igenom den med och bestämde mig, att nu fick det räcka.

Nästa steg var att storstäda skafferiet, kylskåpet och frysen. För första gången på över ett decennium kunde jag äntligen äta smör. Jag älskar verkligen smör. Jag gick in med liv och lust i min nya LC-HF kost och det gick undan, jag gick ner tre kilo första veckan, hade grym huvudvärk samtidigt med jag bet ihop. Huvudvärken gick över till slut och jag började må alltmer bättre.

De förbättringar jag har märkt av var i första hand hungern, jag var inte hungrig längre, åt jag frukost så var jag sällan hungrig vid lunch. Vissa dagar kände jag att jag kunde vänta med den och åt då bara middagen.
Sötsuget har också försvunnit, nästan. Den känslan är helt obeskrivlig, jag som aldrig kunnat stå vid kassan (man står ju alltid vid de förbaskade godishyllorna) utan att slänga ner kopiösa mängder snask, kände nu ingen som helst lust att äta något sött.
Det tredje viktiga förbättringen var mitt humör, jag har alltid lidigt av återkommande depressioner och dystymi, och har pga det ätit antidepressiva med jämna mellanrum. Humöret pendlade upp och ner och störtdök vid minsta lilla, det var enormt jobbigt att sakna något som helst psykisk buffert. Efter en månad på LC-HF kosten har humöret stabiliserat sig, jag har slutat med antidepressiva och jag är inte lika spänd och nervös som jag brukade vara, ångestattackerna har också försvunnit helt (iofs så hade jag de inte så jätteofta heller men nu är de helt väck).

Tyvärr var de tre förbättringar de enda jag märkte av, även om de inte är så lite i sig. Viktnedgången stannade av efter -3kg och jag rörde mig inte ner alls, inget under 80kg. Jag stod still.
Jag snarkar också väldigt mycket, och jag har ingen som helst förbättring på det området heller tyvärr. Jag vet att när jag vägde mindre så snarkade jag knappt, så det kan nog vara så att jag bokstavligen måste gå ner varje onödigt kilo för att få bukt med snarkningen.

Ett annat problem jag har haft hela livet är mina knän, jag trasade sönder dem när jag var barn, de läkte ihop fel och har gett mig stora problem sen dess. De gör svinont helt enkelt, det är nästan omöjligt att gå uppför trapporna ens. Nåt år sen hittade jag dock ett preparat som hjälpte mig, den heter Grönläppad Mussla, ganska dyr men för mig är den guld värd. Den åt jag och mina problem med knän (i vuxen ålder har alla leder blivit trasiga, jag misstänker mild reumatism) och alla andra leder försvunnit. Smärta försvinner också helt, skillnaden är enorm. Jag har testat alla andra preparat som påstår sig innehålla samma ingredienser som Grönläppad Mussla men de hade ingen som helst effekt. När jag nu började på LC-HF kost slutade jag med tabletterna och ökade mängden fet fisk istället. Jag antog att lederna skulle bli bra, eftersom kroppen passar på att läka sig själv.
Nix, jag kan knappt gå nu. Knäna gnissar och gör så ont att jag nästan vill gråta av smärtan. Bor tre trappor upp utan hiss så att ta upp och nerför dem är en väldigt smärtsam historia. Så på det området har denna kost ingen effekt. Sad
En tråkig bieffekt till jag har fått är att jag har fått ont i övre delen av magsäcken, jag får såna huggande smärtattacker att jag inte kan andas. Det är väl gallan som protesterar. Detta är något som jag aldrig någonsin råkat ut för tidigare. Sad

Jag ska dock fortsätta köra denna kost, kanske modifiera den, kasta ut vissa matvaror för att testa om det blir någon skillnad. Om ni har några förslag så tar jag gärna emot dem.

Om ni har läst allt detta är jag väldigt imponerad. Very Happy
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
Maggan
Guest

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 3:46 pm    Post subject: Reply with quote

Hej!
o välkommen i LCHF-gänget.
Jag fick också ont i "gallan" i början. Det gick över efter ett tag. Tror det var som du säger gallan som var lite ovan att ta hand om fett. Fettskrämd som man var....
Har ätit så här sen 1 feb. Mår prima.
Lycka till
M
Back to top
sarag
Guest

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 7:42 pm    Post subject: Reply with quote

Vänd dig till dr. Annika Dahlkvist. Till hennes blogg eller hennes e-postlåda. Hon kanske har några råd och tips.
Back to top
hemul
Isterbuk


Joined: 24 Mar 2006
Posts: 2982
Location: Isterböle

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 9:34 pm    Post subject: Reply with quote

Hej på dig! Smile

Kan du inte bärja äta de där grönläppade sakerna igen då? Går de inte ihop med LC på nåt vis? Men musslor låter ju LC.
_________________
Fiber is, literally, a load of crap that results in a weakening of the system.
Jan Kwasniewski

Back to top
View user's profile Send private message
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Thu Jun 01, 2006 11:34 pm    Post subject: Reply with quote

Glukosamin (artrox) hjälper inte för dig? De är till hjälp för mina knän.
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
Guest


PostPosted: Tue Jul 04, 2006 10:47 am    Post subject: Reply with quote

sarag wrote:
Vänd dig till dr. Annika Dahlkvist. Till hennes blogg eller hennes e-postlåda. Hon kanske har några råd och tips.
Back to top
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Tue Jul 04, 2006 12:08 pm    Post subject: Reply with quote

Anledningen till att jag inte kan äta Grönläppad mussla är för att jag inte har råd. Vänder på ören och mycket får jag prioritera bort, satsar på att äta bra mat (skulle aldrig spara på maten) med hemlagat istället.

Artrox har ungefär samma effekt som Grönläppad mussla, det råkar bara vara en syntetisk version av den verksamma substansen i musslan. Samma sak där, det kostar.

Fick en cykel i födelsedagspresent av mina föräldrar så nu slipper jag gå överallt, cyklar istället. Det har hjälpt enormt, har inte alls mycket ont nu när jag slipper belasta knäna så mycket.

Här däremot slarvat med kosten på sista tiden, det tog inte länge innan alla krämpor kom tillbaka, kass mage, växlande humör osv... Får ta nya tag igen.
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Tue Dec 12, 2006 8:20 pm    Post subject: Hej och hå Reply with quote

Mycket har hänt sen jag skrev första inlägget i den här tråden. Kortfattat, när jag började med LCHF gick det rätt bra, jag gick ner sammanlagt tio kilo, mådde toppen. Knäna blev bättre och jag kände mig verkligen som en ny människa.

Sen träffade jag min pojkvän, och nu råkar han tillhöra den pinnsmala kan-äta-vadsomehelst-utan-att-gå-upp-ett-enda-gram typen. Det blev massa gemensama middagar och avsteg. Med tiden så började jag gå upp i vikt och har nu återfått alla 10kg jag blev av med.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Återigen snarkar jag så tapeterna fladdrar, har skitont i BÅDA knän nu (förut var mest det högra som trilskades), är mycket tröttare och måste sova 8-9h per natt och trots det är jag seg under dagen (under LCHF räckte det med ca 6h). Magen är gasig och protesterar hela tiden, hjärnan är som sirap, humöret har fattat tycke för att åka berg och dalbana igen. Usch!

Den "goda" nyheten är att pojkvännen flyttar till en annan stad efter jul så jag ska köra nystart med LCHF i januari. Nu är jag ännu kunnigare i LCHF så jag känner mig starkt optimistisk.
Har införskaffat en mandelkvarn, en köttkvarn, 2kg talg, massa billigt kött när det var bra erbjudanden, ska köpa fågel och mala till färs också.
Frysen är nästan smockfull, håller på och bunkrar och förbereder mig inför januari.
Nu har jag samlat på mig en enorm hög med LCHF recept (kan skriva in de här om så önskas) och vad som är "rätt" sitter nu i ryggmärgen. Jag behöver knappt läsa på innehållsförteckningarna, jag vet i princip direkt när något är LCHF okej och när man ska bara gå förbi hyllan.

Kort sagt. I januari är det dags igen. Med lite tur lyckas jag gå ner min trista övervikt innan nästa årsskifte. Förhoppningsvis en större del av det innan sommarvärmen kickar in. Pallar inte riktigt med ännu en sommar där man svettas halvt ihjäl för att man släpar på extra 30kg.
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
hemul
Isterbuk


Joined: 24 Mar 2006
Posts: 2982
Location: Isterböle

PostPosted: Tue Dec 12, 2006 10:22 pm    Post subject: Reply with quote

Fy sjutton, upp och ner så mycket på så kort tid! Surprised

Du verkar ju beslutsam nu i varje fall. Laddad frys är bra. Laughing
_________________
Fiber is, literally, a load of crap that results in a weakening of the system.
Jan Kwasniewski

Back to top
View user's profile Send private message
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Tue Dec 12, 2006 10:23 pm    Post subject: Reply with quote

Trist att höra att du gått upp det du lyckats gå ned, men kul att du tar nya tag igen. Smile

Men varför vänta till januari? Du kunde kanske ministarta redan nu med att avstå det värsta (vita)?

Go for it! Laughing
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Tue Dec 12, 2006 10:40 pm    Post subject: Reply with quote

Det gör jag redan, avstår från det vita. Har inget icke godkänt hemma överhuvudtaget. Sånt slinker ner endast när jag är hos/med pojkvännen.
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
Bookia
Homo Sapiens Pinguis


Joined: 27 May 2006
Posts: 167

PostPosted: Fri Feb 09, 2007 1:19 pm    Post subject: Reply with quote

Nu är jag inne på min andra runda av LCHF kost. Började den 3:e januari så nu har jag hållit på i lite drygt en månad.
Jag kan jämföra lite från förra gången och nu, jag misstänker dock att de flesta skillnaderna beror på att jag kör väldigt strikt nu. Har inte gjort ett enda litet avsteg. Det har varit fett och proteiner för hela slanten.

Gjorde en tjusig matplan som innehållsmässigt täckte alla näringsbehov samt gav mig stora mängder omega3 (fisk varje dag till frukost). Dock blev kaloriinnehållet inte större än 1400. Första gången jag körde LCHF åt jag drygt 3000 kalorier och vikten rann av mig. Så jag misstänkte att 1400kcal inte skulle räcka till. Där misstog jag mig å det grövsta.

Jag är MÄTT. Hela tiden. Sen 3:e januari har jag inte varit hungrig en enda sekund. Det har faktist blivit ett problem. Ganska snart visade sig att min tjusiga matplan hörde hemma i papperskorgen. Det fanns inte skuggan av en chans att jag ska få i mig allt det där. Varje dag. Helt omöjligt.
Åt jag frukosten, var jag proppmätt resten av dagen. Skippade jag frukosten och åt bara middagen, så var jag fortfarande mätt dagen därpå och orkade inte äta frukosten, eller ens middagen.
Pga bristen på hunger fick jag inte i mig näring, jag fick ju inte i mig mat. Så jag kom på den icke så genialiska idéen att jag skulle äta all min fettranson på den enda måltiden. Det straffade sig stort. Då det mesta fettet jag äter kommer från ekologiskt smör (resten från kokosfett) blev jag grymt illamående. Detta illamående höll i sig i över en vecka. Det var först när jag började dricka kopiösa mängder starkt grönt thé som illamåendet gav med sig. Jag behöver väl inte säga att jag inte åt något alls den veckan, mer än ett stekt ägg (som jag fick tvinga i mig) på morgonen.

Vikten har dock rasat. Men det är högst tveksamt om det beror på att jag inte äter kolhydrater eller om det beror på att jag faktist svälter mig. Sad

Har nu gått fem kilo sen jag började, vilket jag tycker är rätt lagom. Utöver den ständiga mättheten så har jag börjat känna av en del av de positiva sidorna av LCHF kost. Jag har blivit piggare, och behöver inte lika mycket sömn. Koncentrationen är bättre och sömnen är mer läkande. Förut kunde jag sova 10h per natt och ändå inte känna mig utvilad.

Den äckliga vita beläggningen på tungan är kvar, men det har blivit mindre. Jag hoppas det försvinner helt inom en till två månader. Jag gillade att ha fin, rosa och slät tunga förra gången jag var på LCHF.

Kan bara tillägga att kolhydratmängden per dag är max 10g, snittet ligger nog på 5g. Sen försöker jag äta kött och fisk samt smör och kokosfett. Det sistnämnda i the.
Det var i något inlägg någonstans jag skrev att jag mådde illa och att stora mängder grönt the hjälpte. Då svarade någon att illamåendet och mättheten kanske berodde på att jag drack så mkt the. Det gör det inte. Innan det misslyckade försöket att äta 110g smör på en och samma gång drack jag max en kopp om dagen. Jag är tillbaka på den nivån nu, jag återgick till det så fort illamåendet hade släppt. Mättheten är kvar så the har inget med det att göra. På min SLV kost drack jag kopiösa mängder hela tiden, dock så har jag dragit ner på det eftersom jag har svårt att få i mig både mat och vätska. Vatten tvingar jag mig dock att dricka.
_________________
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star.

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Medlemmar All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forumet är arkiverat
Det går bra att läsa, men ingen av funktionerna fungerar. Du kan inte registrera dig, posta nya med­delanden, skicka PM o.s.v.
Om forumet