Fettskrämds forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Pethras LC-försök

 
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Medlemmar
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pethraJoined: 20 Apr 2006
Posts: 6

PostPosted: Thu Apr 20, 2006 4:27 pm    Post subject: Pethras LC-försök Reply with quote

Jag börjar min tid på detta forum med en sån här medlems-berättelse! Sprillans ny är jag på detta forum, har precis hittat hit, och känner att det diskuteras mycket skoj och nyttigt här! =)
Ja, då följer en liten berättelse om mitt vikt-liv senaste året då..

Jag började gå ner i vikt för ett år sen, och som metod valde jag Viktväktarna. Tillhörde en av dem som trodde att "nämen jaaaag kan väla ALDRIG gå ner i vikt, jag kommer alltid att vara en tjockis", men när jag väl kom in i lowfat-rutinerna så började vikten peka neråt. Jag gick ner ungefär 15 kg på 10 månader, vilket inte är en så hög takt, men jag är nöjd med det ändå. Har inte så mycket ont att säga om viktväktarna, det var ju tack vare dem jag kom på rätt spår, men mitt matbeteende blev inte förbättrat av det. Jag kunde gå en vecka och äta exemplariskt, räkna mina points och må helt okej,men sen började jag frossa. Det såg alltid likadant ut. Och när jag väl började frossa så skulle jag ha ALLT, skräpmat, godis, chips & dipp, läsk.. jaa allt man kunde tänka sig. Såklart så är det därför vikten inte gick neråt så väldans fort.. Efter tio månader och 15 kg började jag fundera över min situation - hur skulle jag kunna hålla vikten när jag var klar om jag inte lärde mig att ha ett normalt förhållande till mat? Ända sen barnsben har jag gömt godis och vräkt i mig när ingen sett osv.. Ett sånt beteende är svårt att bryta, särskilt när man går på diet och ofta är sugen på socker. Så, jag började snegla på GI-metoden.. Gick med i GI viktkoll, och bestämde mig för att lägga ner vv. Folk omkring mig förstod ingenting - varför ge upp ett vinnande koncept? Men jag mådde inte bra av mitt beteende. En gång för alla vill jag lära mig att se sunt på min kost OCH min kropp, och slippa dessa svägningar. Att dessutom ligga i riskzonen för diabetes gör ju inte valet svårare. Wink

Nu har det gått ca en månad sen jag gick med i viktkoll, och jag är inte alltför nöjd med tjänsten. Har senaste veckan sneglat mer och mer mot LC-kosten, läst forum/sajter/bloggar och allt annat smått och gott jag kommit över. Jag är fascinerad, nyfiken, intresserad, road, imponerad, men samtidigt lite rädd för konsekvenserna. Det verkar finnas så mycket frågetecken kring kost över huvud taget, och jag har lite svårt att hitta min nisch. Planen nu är att äta LC ett tag, medan jag läser på mer om ämnet, för att hitta min egen väg att gå.

Försöker nu att äta lite enligt Atkins, dvs ganska rikligt med grönsaker, en del bär, lite nötter, mycket fett och en del protein. Har svårt för en kost helt utan bär (frukt däremot är jag inte så sugen på) och mycket grönt, så därför får det bli såhär. Det råder ju verkligen delade meningar om hur mycket grönt/bär som ska ätas/inte ätas.. Men man får väl helt enkelt prova sig fram. Jag har ca 6-7 kg kvar att gå ner, har ingen jättebrådska, men vill gärna bli av med dem till sensommaren. Lite trist att harva med samma kilon hela tiden..

Så, om ni har några tips/råd/boktips osv osv, till en newbie som mig, så hojta till! Very Happy
_
Back to top
View user's profile MSN Messenger
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Fri Apr 21, 2006 1:27 pm    Post subject: Reply with quote

Hej!

Kul att du har hittat hit! Hoppas du kommer att trivas. Det är helt sant, här finns inte en enda enhetlig linje att följa. Anledningen är nog att har man hittat till lc-kosten så beror det på att man har börjat tänka och ifrågasätta själv, och då forskar och testar man en del med den egna kroppen, och vad som funkar för den. Och resultatet verkar ju vara lite individuellt. Men lite grundtips kan du nog hitta här och en hel del folk att fråga.

Angående bär så är det ju t.ex. hallon på fruktsidan som har det lägsta gi-värdet, så det tycker många är ok. Själv använder jag hallon en eller ett par gånger i veckan som dessertingrediens.

Att gå från vv till lc kan kanske innebära en period av omställning för kroppen. Vet inte exakt när du bytte från vv och vad som hänt med din vikt sedan dess? Men låt det ta sin tid!

Min erfarenhet framför allt är att man känner sig mycket lugnare med lc än annan kost, och matplaneringsbehovet förvinner. Nu har jag aldrig smyggömt godis och periodvräkt i mig, så du kanske råkar ut för problem som jag aldrig haft, men jag hoppas du ska finna din nisch här.

Lycka till!
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
pethraJoined: 20 Apr 2006
Posts: 6

PostPosted: Fri Apr 21, 2006 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

Tack för hälsningen! =)
Jag bytte till GI för en månad sen ungefär, och nu till LC denna vecka. Det har försvunnit ungefär 3 kg sen jag började GI:a, varav drygt ett kg nu denna vecka. Smile Så jag tror kroppen börjar anpassa sig. Det som är knepigt är om det blir kolis-fuskande.. om man är bortbjuden osv, och inte orkar/vill förklara varför man inte äter klhydrater, så är det svårt. Alla i min närhet är så anti, eller man kanske ska säga ovetande, om hur detta fungerar, så det är svårt att bli tagen på allvar. MEN det är något man får ta, helt enkelt. Jag gör det här för mig, och ingen annan ska få styra min kost.

Jag försöker att inte äta bär så ofta, iaf inte dagligen. Och även om jag äter det, så blir det ½-1 dl, så det är inga mängder. Hur är det med blåbär? Hallon/blåbär och vispad grädde är ju inte helt fel. Wink
Hur strikt är du i din kost? Äter du mycket/lite grönt?
Back to top
View user's profile MSN Messenger
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Fri Apr 21, 2006 3:45 pm    Post subject: Reply with quote

100 g blåbär:
46,1 kcal
0,7 protein
0,8 fett
8,9 kolhydrater

Källa: Livsmedelsverket. Avser färska bär. Frysta med socker är ju en annan sak... Frysta utan socker hamnade faktiskt lite lägre på kolhydrater (7,9) och istället mer vatten.

Så det är ju inte lika bra som hallon, men får väl ändå anses godkänt, fast kanske inte så ofta eller mycket.

Blir ju säsong vad det lider, och då lär jag inte hålla mig borta från blåbärssnåren... Wink

Jag är inte så strikt (läs gärna min journal), tycker att lite grönsaker vill jag äta, annars blir det för trist. Frukt har jag inget problem att avstå, undantaget något enstaka kapkrusbär (physalis, de där med prassligt "omslagspapper"). Innehållet i dem vet jag inte, fanns inte med i livsmedelsdatabasen, men jag äter max 1-2 vid varje tillfälle, så det är nog ganska försumbart.

Jag sprider inte heller mina kosttankar vitt omkring mig, utan tycker att tids nog (när jag gått ner mer än nu) så kommer resultatet att tala för sig och då blir det också lättare att bemöta ev frågor och åsikter. Tills dess försöker jag vara diskret vid andras middagsbord, tex ta en potatis fast lämna den sen och äta av det andra istället.

Ha en bra och fettrik helg!
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
/LOJoined: 25 Sep 2006
Posts: 397
Location: Norrahammar

PostPosted: Tue Sep 26, 2006 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

Hänger på en gammal tråd.
Quote:
Det som är knepigt är om det blir kolis-fuskande.. om man är bortbjuden osv, och inte orkar/vill förklara varför man inte äter klhydrater, så är det svårt. Alla i min närhet är så anti, eller man kanske ska säga ovetande, om hur detta fungerar...


Precis detta funderar vi på hemma också. Hur gör ni när mormor/mamma/farfar/grannen bjuder på kakor och bullar till kaffet? För att inte prata om frukosten. Tackar ni ståndaktigt nej, låter ni bli att hälsa på alls?

Själv har jag varit så krånglig nu ett tag eftersom jag inte äter fläsk och mjölk. Vill ju inte ställa till mer besvär än man måste...

Eller när barnen fyller år? Jo jag har sett några recept här på efterrätter, ska kolla mer sen.

Som sagt, hur gör ni?

/LO
_________________
Startvikt sept -06: 68 kg, Magomkrets: 88 cm, Låromkrets 58 cm
Mars -07: 64 kg, Mage: 83 cm, Lår 56 cm.

www.annawahlgren.com
Back to top
View user's profile MSN Messenger
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Tue Sep 26, 2006 4:56 pm    Post subject: Reply with quote

Bortbjuden till frukost var ett tag sen... Men bortbjuden till bulle - tackar nej.

Tårta häromsistens - tog ett par jordgubbshalvor som dekorerade tårtan.
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
/LOJoined: 25 Sep 2006
Posts: 397
Location: Norrahammar

PostPosted: Tue Sep 26, 2006 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

Vi är en utspridd familj med skilda föräldrar båda två, så hälsar vi på dem så sover vi över.

Då blir vi bjudna på frukost såklart. Det är inte varje vecka, men några gånger i månaden är vi på något ställe i alla fall.

Ingen som känner igen sig??? Hur har ni gjort? Kan faktiskt inte tänka mig att säga att jag bara vill äta pålägg och ägg - känns åpet, som man säger i Göteborgstrakten...

/LO
_________________
Startvikt sept -06: 68 kg, Magomkrets: 88 cm, Låromkrets 58 cm
Mars -07: 64 kg, Mage: 83 cm, Lår 56 cm.

www.annawahlgren.com
Back to top
View user's profile MSN Messenger
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Tue Sep 26, 2006 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

Göra en frukostomelett, är det så konstigt?

En tanke som föresvävat mig om det blir aktuellt med övernattning hos nån kompis/släkting är att ta med lite extra mat, typ en sexpack ägg, smör, skinka, vispgrädde. Så behöver man ju inte känna att man äter upp av deras ingredienser som de kanske tänkt ha till någpt annat... Sen kan man ju komplettera med det ätbara de själva serverar.

Kan det funka?
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
hemul
Isterbuk


Joined: 24 Mar 2006
Posts: 2982
Location: Isterböle

PostPosted: Wed Sep 27, 2006 1:05 am    Post subject: Reply with quote

Så gjorde jag den enda gången jag sovit borta. Jag körde med "jag får så fina ägg från en bonde, så jag tog med mig ett gäng ifall ni vill smaka". Uppskattad och uppäten present. Mr. Green
_________________
Fiber is, literally, a load of crap that results in a weakening of the system.
Jan Kwasniewski

Back to top
View user's profile Send private message
annawJoined: 07 Aug 2006
Posts: 179

PostPosted: Thu Sep 28, 2006 10:42 pm    Post subject: Reply with quote

Man får ju plocka ut det "vettigaste" när man blir bjuden...
Eller passa på att synda rejält när man ändå är i farten Wink Wink

Vi blev bjudna till svärmor för ett tag sedan. Hon sa "Jag ska göra köttfärspaj, sallad och bröd. Direkt, av instinkt Wink sorterade jag i huvudet Jaha, då kan jag ta köttfärsfyllningen, LITE skal "för syns skull", och hoppa över brödet, men ta några skivor ost. Genast kändes måltiden o.k.

Är det rent fika, med massa kakor, kan man ju ta EN kaka.

Jag märker direkt på min mage när jag har ätit mer kolhydrater än vanligt. Den sväller upp som en ballong Confused Och så blir jag "över-mätt" vilket jag inte tycker jag blir alls av LC-kosten.

anna
Back to top
View user's profile Send private message
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Fri Sep 29, 2006 10:53 am    Post subject: Reply with quote

Jag skulle inte ta lite av pajskalet, eller en kaka.

Min mage blir direkt bullrig, jag slutar gå ned i vikt (eller rentav upp).

För dem med sötsug är det direkt farligt, då kanske det brakar iväg hejdlöst sen... Som att ge alkoholisten bara ett halvt glas vin...

För mig räcker det med att lunchrestaurangen envisas med att lägga fisken i nån obra sås, så kan jag märka det på magen och vikten. Då har jag ändå försökt skrapa bort...
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Medlemmar All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forumet är arkiverat
Det går bra att läsa, men ingen av funktionerna fungerar. Du kan inte registrera dig, posta nya med­delanden, skicka PM o.s.v.
Om forumet