Fettskrämds forum

 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Mona

 
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Medlemmar
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Wed Apr 19, 2006 2:04 pm    Post subject: Mona Reply with quote

Jag:
Mona, 21 år gammal. Ensamboende. Studerar (och jobbar då tillfälle finnes). Tränar och jobbar som instruktör på studentgymmet. Umgås med vänner när tillfälle ges. Typ1-diabetiker (sen 15 år tillbaks) med insulinpump (Humalog).

Bakgrund:
Jag vet inte alls hur det kom sig att jag "upptäckte" LC, jag bestämde mig en dag för att bara våga pröva att äta mycket fett och protein istället för dessa eviga lightprodukter. Självklart hade jag Atkins i bakhuvudet. Så tog jag steget ut för drygt en månad sedan och började äta, läsa och intressera mig allt mer för LC. Ni har tidigare kunnat följa mig i tråden "nybörjare/allra första veckan, och lite till". Tidigare åt jag näst intill bara kolhydrater, i form av (havregrynsgröt, musli, yoghurt, knäckebröd) och då och då qourn eller kyckling som proteinkälla. - Jag var helt medveten om min usla kosthållning men jag gillade den maten och orkade helt enkelt inte att bry mig mer än så om det. Ändå tjatade jag på vänner och bekanta att äta riktig mat mest jämt. Galet sötsugen var jag med, trots diabetes.

LC-kost:
Jag följer ingen speicell diet för tillfället, försöker hålla ner kolhydraterna och proteinet hyfsat, fast jag har börjat släppa på kolhydraterna lite nu. Tänker i första hand på blodsockret nu, som ligger otroligt mycket bättre sen jag började äta så här. Försöker hålla kalorimax på 1500 kcal, med tanke på min lilla kropp (152cm, nuvarande vikt 58,5kg). Har inte gått ner något alls, snarare gått upp, nu närmare 4kg på lika många veckor.

Meny:
F: oftast inget, alt. ägg eller ost
L: Proteinkälla samt mycket sallat m. olivolja/majonäs
M: Samma som lunch alt. endast sallat med olivolja/majonäs

Jag har ännu inte haft så svårt med situationer då det varit klurigt, folk frågar ibland varför jag äter som jag gör, jag svarar att jag undviker kolhydrater för att jag mår bättre av det. Tycker det påverkar min träning/kondition något men jag hoppas att det ger med sig. Jobbigast är nog ändå mina egna tankar. Jag fortfarande kan komma på mig själv att tvivla, fortfarande fettskrämd.

Kan följa mig på bloggen med:
http://profettiker.blogg.se
_________________
:: profettiker.blogg.se
Back to top
View user's profile Send private message
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Mon May 15, 2006 8:46 am    Post subject: Reply with quote

Jaha ja... En måånad senare väger jag fortfarande lika mycket och känner för att ta en break och fundera på nästa steg. Jag tycker det är jobbigt med vikten och fixar inte att fortsätta i samma stil just nu. Äter i speciellt mycket och hinner inte träna mycket mer än jag gör just nu. Jag kastar inte in handduken, snarare hänger den på tork.
Om Du har ett förslag att ge mig under tiden - Bring it!
_________________
:: profettiker.blogg.se
Back to top
View user's profile Send private message
Carina
SKITSNYGG!


Joined: 25 Mar 2006
Posts: 185
Location: Bergslagsområdet

PostPosted: Mon May 15, 2006 9:05 am    Post subject: Reply with quote

Men kära hjärtat, Confused har just läst din blogg och du kan ju inte gå ner på lågkalorikost. Shocked Du ligger ju redan där.
Du tränar och står i och ligger redan på minimum av kalorier. Du kommer bli sjuk om du äter mindre. Confused

Idea Har du läst skaldeman Question Question

Pepp, pepp

Kram Cool Carina
_________________
Önskar "ta bort" 15 - 20 kilo. Inte så noga!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
skogsstjrna
Fetpäron


Joined: 15 Mar 2006
Posts: 2022
Location: Stockholmstrakten

PostPosted: Mon May 15, 2006 11:33 am    Post subject: Reply with quote

Ja, det låter väldigt lågt - och fettfattigt!
Öka fettet och håll koll på kolhydraterna, annars kommer inget att hända (mer än möjligen åt fel håll).

Lycka till!
_________________
Ha en fettrik dag!
Back to top
View user's profile Send private message
Kattmoster
Smällfet


Joined: 19 Mar 2006
Posts: 221

PostPosted: Mon May 15, 2006 8:26 pm    Post subject: Håller med Carina och Skogsstjärna Reply with quote

Ja, jag håller med Carina och Skogsstjärna. Du äter på tok för lite fett och alldeles för mycket kolhydrater. Det är inte konstigt att du inte går ner i vikt.

Bort med kolhydraterna, fram med fettet och strunta i att räkna kalorier så ska du se att vikten sjunker. Motionen kan du fortsätta med om du tycker att du mår bra av den.
Back to top
View user's profile Send private message
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Mon May 15, 2006 8:49 pm    Post subject: Reply with quote

Tack för alla svar men jag håller dessvärre inte med. Jag tror att min diabetes stället till det ganska rejält. Jag äter inte alltför mycket kolhydrater (nej, jag följer inte skaldeman) och det var när jag åt så mcyekt fett de första fyra veckorna (och väldigt lite kolhydrater (under 20) som jag gick upp.

Jag köper inte den helt enkelt. Annika Dahlqvist rådde mig att äta 1300 kcal om dagen och ev. dra ner ytterligare på fettet. Lyle McDonald talar om dåliga odds och väldigt låga nivåer och mängder kalorier/fett för vissa, trots hård träning.
Jag vet inte. Ingenting funkar just nu.
*förtvivlad*
_________________
:: profettiker.blogg.se
Back to top
View user's profile Send private message
JacquesJoined: 21 Mar 2006
Posts: 32

PostPosted: Fri May 19, 2006 1:17 am    Post subject: Reply with quote

Jag tror nog snarare att det är så att det är du själv som ställer till det för din diabetes med din kosthållning. Och "väldigt lite" kolhydrater är under 5 % av det dagliga totala intaget. Fast det är ju klart att all kostomläggning kräver att man är motiverad. Är man inte det funkar ingenting. Och jag undrar om Annika har förstått din fråga eller du hennes svar - för det verkar helt åt helsefyr. Stoppa i sig en massa protein är ju heller ingen hit, och detta förbaskade kaloriräknande. Vad är det för en stolle som hittat på det? Och ska man då lite som du blanda och ge, ligga under vissa kalorigränser, äta mycket fett och sedan mindre, hålla nere kolhydraterna och äta mycket protein - så blir det varken hackat eller malet. Dessutom tycker jag du har alldeles för korta tidsramar. Kör Skaldemankost med fördelningen max 20 % protein, max 5 % kolhydrater och resten mättat animaliskt fett (släng de där oljorna och använd vanligt hederligt smör) i några månader (!) och se vad som händer med blodsockernivåer och insulin. Sallad är ju ingen ordentlig mat för en vuxen människa, möjligen för kaniner. Varför käkar du sådant? De få näringsämnen man möjligen kan hitta i livsmedelsbutikernas sallad uppväxt i näringslösning med max de näringsämnen som får den att se ut som en sallad, sedan rejält sprutad med både det och detta - är inget jag stoppar i mig frivilligt. Det ser vackert ut på tallriken, men där får det ligga kvar. Frukt är det samma sak med. "Frukt är godis" som det stod på reklamskyltarna hos tandläkaren. Och visst var det rätt, frukt är socker - och det äter man om man vill gå upp i vikt. - Din kropp har ju inget ordentligt att arbeta med - inte konstigt du blir tvehågsen och modfälld. Och om du inte köper idén, så är det ju ditt beslut och ingen annans. Peace! Wink
Back to top
View user's profile Send private message
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Fri May 19, 2006 7:00 am    Post subject: Reply with quote

Jacques: Nu talar jag inte om blodsockret när jag menar "min diabetes", för det ligger numera riktigt hyfsat sen LC. Angående motivation var jag grymt motiverad och började ju med fullständig omläggning av allt men allt eftersom jag gick upp istället för ner så känns det inte riktigt hundra, med det menar jag dock inte att jag tappat motivationen nu heller. Annikas förslag var svar på korrekt uppfattad fråga, förresten var det inte ens en fråga utan ett förslag från henne. Jag är inte stor i kroppen och därför ter det sig för er att vara väldigt lite i energimängd. Jag följer som sagt inte Skaldeman och tror inte riktigt på den idén. Det finns dock andra som Kwasniewski, Bernstein, Schwarzbein och Groves som verkar mer vettiga för mig. Jag vet att du är inbiten sss:are, men det som hjälper en behöver inte funka för den andra - och det finns många främst kvinnor/unga/inte-så-överviktiga/aktiva som inte lyckats med sss. Du kanske kan svara mig på vart ~0 kolhydratsnivån kommer från, hur den gynnas kroppen mer än LC (20-50g) och hur det först inte är dugligt med kaloriräknande men allt eftersom man närmar sig normalvikt bör börja "hålla koll" på det?
_________________
:: profettiker.blogg.se
Back to top
View user's profile Send private message
JacquesJoined: 21 Mar 2006
Posts: 32

PostPosted: Sun May 21, 2006 1:09 am    Post subject: Reply with quote

Noll kolhydrater har jag inte hört talas om eftersom det är en utopi, inte heller att man ska gå över till att räkna kalorier när man börjar närma sig det du menar vara "normalvikt". Har Dr Annika skrivit något sådant har jag tappat förtroendet för henne, och har svårt att tro att hon skulle vara så stollig. Hon verkar ju vara en sansad människa, och inte någon som går in i diskussioner om påvens skägg, om något kilo här eller där.

Vad jag funderar på är vad det egentligen är som du funderar över, eftersom det verkar som om du var ganska normalviktig, nästintill underviktig, - och att din kropp när den får ordentlig mat lägger på några kilon för att hamna där den borde hamna viktimässigt. Men du är kanske inte nöjd med den saken, utan ska spinna för att hamna i en annan fålla. Och som jag sa, var och en måste ju besluta själv vad gäller deras vikt. Vad gäller mig själv, och att vara "inbiten sss-are" beror det endast på att jag försöker minska belastningen på mina muskler pga en obotlig neurologisk sjukdom som hela tiden blir sämre, och min strävan är alltså att bli "mager". Eftersom jag är ganska lång har jag snart passerat den punkten - något som är välgörande för min sjukdom. Och som gör att bl a min sjukgymnast börjar säga stopp och belägg nu! Smile Så jag har lite svårt att ta till mig kosmetologisk övervikt.- Men hade jag haft diabetes ovanpå hela mitt neurologiska elände hade jag i varje fall försökt hålla EN modell. Du kan många fina namn på säkert duktiga personer vad gäller kost. JAG hade följt någon av deras rekommendationer rakt av en längre tid och sett vad som hänt med hälsa och socker. Men det intryck jag fått av dina inlägg har väl inte varit konsekvens precis. Och jag menar inte det på ett elakt eller oförskämt sätt! Eftersom vi är på "Fettskrämds" forum, fråga admin här då, och följ hans rekommendationer! Eller kör slaviskt med Dr Annikas kaloriräknarmodell á la´VV. Det hade jag gjort, men minst någon månad - och sett vad som hänt. Menar du att SSS-kost inte funkar på kvinnor/unga/inte-så-överviktiga/aktiva - så begriper jag över huvud taget inte vad det är som är problemet. För då verkar man vara nere på ett sådant finlir att det inte längre är frågan om hälsa/ohälsa utan om rent kosmetiska ting, där det är en katastrof att gå upp ett kilo och där spinning i ett antal timmar är boten/botgöringen. Jag som inte ens kommer upp på en sådan cykel har svårt att förstå problemet - och ser det problem du presenterar kanske inte primärt som något fysiskt sådant. Kanske har det mer om den egna självbilden att göra. Men vad vet väl jag...? Jag har svårt att leva mig in i hur ni som är friska och sunda tänker vad gäller era kroppar. Kanske ÄR det verkligen en katastrof att gå upp några kilon, att inte orka så länge som man brukar på spinning-cykeln, att andra kommenterar att "..vad FET du har blivit!" när man har gått upp 1.5 kg...? Så egentligen borde jag ha hållit truten från början, och ber om ursäkt Mona att jag reagerade på dina inlägg.
Back to top
View user's profile Send private message
hemul
Isterbuk


Joined: 24 Mar 2006
Posts: 2982
Location: Isterböle

PostPosted: Sun May 21, 2006 5:20 am    Post subject: Reply with quote

Jacques wrote:
Noll kolhydrater har jag inte hört talas om eftersom det är en utopi, inte heller att man ska gå över till att räkna kalorier när man börjar närma sig det du menar vara "normalvikt". Har Dr Annika skrivit något sådant har jag tappat förtroendet för henne, och har svårt att tro att hon skulle vara så stollig.


________________[c i t a t ]___________________
Det låter på dig som om kalorierna inte spelar någon roll?
Det beror på var du är i din vitkminskning. När du är kraftigt
överviktig har kalorierna ingen betydelse alls, då handlar det
bara om att äta rätt. När du ligger nära normalvikten håller
kroppen fast vid sina sista förråd. Då blir all faktorer
betydelsefulla.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Sten Sture Skaldeman: Ät dig ner i vikt, sid 133.

Orkar inte leta reda på fler.
_________________
Fiber is, literally, a load of crap that results in a weakening of the system.
Jan Kwasniewski

Back to top
View user's profile Send private message
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Sun May 21, 2006 12:58 pm    Post subject: Reply with quote

Tack hemul, det var just det citatet jag tänkte på just nu.
Jacques: Det är alltså inte Annika Dahlqvist som har skrivit det utan din läromästare. Om du ska tappa förtroendet för honom, ja, hur går det då?

Nu är Du lite väl tilltagen; BMI 25 är alltså inte "nästintill underviktig" så vitt jag vet. Jag förstår att det skiljer mellan oss "kosmetiskt överviktiga" och "riktigt stora" personer, och jag menar att det skiljer sig även gällande kostupplägg då och därför fungerar inte den extrema LC-kosten för alla, med samma riktlinjer oavsett förutsättningar. Det är underbart att kosten kan hjälpa till vid besvär och sjukdomar och kul att höra att Du mår bättre och lyckats så väl! Alla dessa "fina" professorer, läkare och författare ger ungefär samma råd. Och jag följer dem så gott jag kan, efter mina förutsättningar. Jag tror att man måste, eller JAG måste hitta en väg som funkar för mig om det ska hålla en längre tid. Så enkelt är det. Och det finns vägar, helt klart. Alla dessa författare osv. har ju varit den första på just sin anpassade väg en gång. Jag menar att sss-kost inte fungerar för ALLA, i synnerhet inte de utpekade grupperna.
"Jag som inte ens kommer upp på en sådan cykel har svårt att förstå problemet" - just precis. Det är ju omöjligt för Dig att förstå frustrationen i att gå upp i vikt eller att inte prestera lika väl som man tidigare gjort fysiskt när Du aldrig varit i den sitsen. För min del är träningen en stor del av mitt välmående och handlar inte om vikten primärt, vilket gör det ännu svårare för Dig att förstå hur jag tänker, för jag antar att Du inte "utsätter" Dig för hård fysisk ansträngning. Att jag inte varit konsekvent i handlandet förstår jag inte riktigt vad Du menar med; jag har hållt mig till LC även om jag många gånger tvivlat och fortfarande gör det. Antagligen har Du just konstaterat det faktum att vi inte kan förstå varandra då vi aldrig befunnit oss i varandras positioner. Att Du borde hållit truten från början? - Varför då? Sen när är det tabu att ifrågesätta det vi ser, hör och vet? Jag ber om ursäkt om mitt inlägg uppfattas som aggresivt, det är inte min mening.
_________________
:: profettiker.blogg.se
Back to top
View user's profile Send private message
MonaJoined: 16 Mar 2006
Posts: 142

PostPosted: Tue May 30, 2006 12:15 pm    Post subject: Reply with quote

Det blev tyst på den här fronten därefter... synd.

Jag tänkte skriva att jag efter 10 veckor med "min nya kosthållning" kastar in handduken och prövar egna vägar, vi får se vart det leder. Tack för all hjälp och stöd jag faktiskt fått. Och jag blir kvar här även om jag inte följer kosten direkt. Lycka till i fortsättningen ni andra, kämpa vidare!
_________________
:: profettiker.blogg.se
Back to top
View user's profile Send private message
Guest


PostPosted: Tue May 30, 2006 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Lycka till!

Du är välkommen tillbaka... Wink
Back to top
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Fettskrämds forum Forum Index -> Medlemmar All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forumet är arkiverat
Det går bra att läsa, men ingen av funktionerna fungerar. Du kan inte registrera dig, posta nya med­delanden, skicka PM o.s.v.
Om forumet